Kulinaria

9 wskazówek dotyczących przygotowania tygodniowego menu

Jedzenie zdrowej diety, aby utrzymać nasze ciała w zdrowiu jest ważne. Często styl życia, jaki prowadzimy, może to utrudniać, więc planowanie jest kluczowe! Dziś podzielimy się z Tobą kilkoma wskazówkami, które ułatwią Ci przygotowanie zdrowego menu. Czy będziesz za nimi tęsknić?

Nie powtarzaj struktury menu.

Jedzenie w każdy poniedziałek, na przykład, makaronu i ryby, w każdy wtorek, warzyw i mięsa, itp. ułatwia pracę. Najlepiej jednak co tydzień proponować inne kombinacje, aby nie popaść w monotonię!

Zdrowe śniadania i przekąski.

Aby Twoje tygodniowe menu było naprawdę zdrowe, najlepiej zrezygnować z ciastek i wybrać opcje oparte na pieczywie i/lub pełnoziarnistych płatkach śniadaniowych, owocach i warzywach, niskotłuszczowym nabiale, orzechach, nasionach itp.

Węglowodany w każdym posiłku.

Pokarmy takie jak ryż, makaron, ziemniaki, chleb, płatki zbożowe, nasiona roślin strączkowych itp. są bogatym źródłem energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, zwłaszcza ich pełnoziarniste wersje. Możesz je włączyć jako danie główne lub jako dodatek!

Warzywa na obiad i kolację.

Warzywa wyróżniają się zawartością błonnika, witamin i minerałów, dlatego ważne jest, aby codziennie włączać je do swojej diety. Możesz je włączyć na przykład w formie sałatek, zapiekane lub smażone, jako pierwsze danie lub jako dodatek. Masz tysiące możliwości!

Rośliny strączkowe.

Konsumpcja strączków została nieco zaniedbana. Poświęcenie 2 lub 3 posiłków w tygodniu roślinom strączkowym to świetna i zdrowa opcja na włączenie węglowodanów i błonnika do naszych pierwszych dań, a nawet jako źródło białka roślinnego do drugich dań.

Ryba jest zawsze dobrym drugim daniem.

Ryba jest bardzo zdrowym i wszechstronnym pożywieniem w kuchni. Jedzenie ryb 4 razy w tygodniu, z czego połowa to ryby tłuste, dostarczy Twojej diecie wysokiej jakości białka, minerałów i zdrowych tłuszczów, które są niezbędne dla Twojego organizmu.

Białe mięso lub jajka są lepsze niż czerwone mięso.
Spożywanie mięsa jako drugiego dania jest bardzo powszechne w naszym kraju. Zalecamy, aby przedkładać białe mięso, takie jak kurczak, indyk i królik, nad czerwone, ponieważ jest to mięso o dużej zawartości białka i mniejszej ilości tłuszczu.

Zdrowe, pyszne desery.

Dodanie kawałka owocu, niskotłuszczowego produktu mlecznego lub nawet połączenia obu tych produktów z odrobiną nasion jest pyszną i zdrową opcją na zakończenie posiłku.

Dodatkowa pomoc dzięki naturalnym herbatom ziołowym.
Jeśli potrzebujesz dodatkowego bodźca, aby kontrolować swoją wagę, pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest przestrzeganie zdrowej diety. Możesz ją uzupełnić herbatkami ziołowymi.

Z tymi wskazówkami, możesz teraz zacząć organizować swoje zdrowe menu na nadchodzący tydzień i zobaczysz, jak łatwo jest jeść zrównoważoną i zróżnicowaną dietę każdego dnia!

1 thought on “9 wskazówek dotyczących przygotowania tygodniowego menu”

Leave a reply to Marciin Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *