Nie bez kozery południowcy z Wielkiego Buta nazywani są potocznie „makaroniarzami”. Są oni bowiem piewcami i smakoszami wszelkich rodzajów tego mączno-jajecznego specjału. Jakie makarony spopularyzowali Włosi i zaszczepili reszcie świata?
Kuchnia Włoska jest obecnie jedną z najpopularniejszych na świecie. Mimo niewątpliwej „ciężkości” jej walory smakowe stanowią o chętnym jej konsumowaniu przez społeczeństwa od oby Ameryk po Oceanię. Jedną z kluczowych na liście włoskich specjałów niewątpliwie zajmuje makaron. Według badań tylko Włosi pałaszują go w ilości około 30 kilogramów na osobę w ciągu roku. Sporo, prawda? Ciężko im się jednak dziwić. Makaron to pożywna alternatywa dla innych „wypełniaczy” posiłku, jak ryż czy ziemniaki.
W polskiej interpretacji wielu włoskich dań na pierwszym miejscu stawia się sos – musi być gęsty, pełen składników i generalnie dominować danie. Włosi natomiast wychodzą z założenia, że o smaku dania w głównej mierze decyduje właśnie makaron. Opanowali sztukę tworzenia makaronu do perfekcji. Dali światu mnóstwo jego rodzajów: świderki, rurki, kokardki, muszle, wstążki czy nitki (bardziej znany jako makaron spaghetti).
Jak przygotować makaron?
Przygotowanie świeżego makaronu to tak naprawdę prosta sprawa. Aby przygotować klasyczny makaron włoski potrzebne są nam bezwzględnie mąka i woda. Są również makarony, do których produkcji używa się także jajek.
- Po pierwsze – mąka. Od niej wszystko się zaczyna. Od jakości mąki zależeć będzie w konsekwencji jakość naszego włoskiego makaronu. Mąka do produkcji makaronu powstaje z pszenicy twardej lub specjalnie przygotowanych mieszanek pszenicy zwyczajnej. Różni się ona więc od tej mąki, której używamy np. do pieczenia chleba.
- Po drugie – woda. Musi to być ta sama woda, którą używamy do picia. Jej temperatura jest uzależniona od rodzaju makaronu, który chcemy przygotować.
- Po trzecie – jajka. Używa się go przy produkcji makaronu alternatywnego dla klasycznego. Z jajek korzystamy przy tworzeniu makaronu z innej pszenicy niż twarda czy zwyczajna.
Mąkę z wodą mieszamy w odpowiednich proporcjach, a ciasto wyrabiamy używając sporej siły. Następnie przepuszczamy ciasto przez specjalną prasę o zróżnicowanych, dostosowanych do pożądanego efektu matrycach. Następnie makaron włoski jest suszony z zachowaniem zasad.
Jakie makarony pokochał świat?
Jest ich naprawdę sporo, ale z tych najbardziej popularnych wymienić należy:
- Spaghetti
- Penne
- Lasagne
- Fusilli (Świderki)
- Cochiglioni (Muszle)
A Ty – jaki makaron włoski uwielbiasz najbardziej?
You may also like
Najnowsze artykuły
- Zakup nieruchomości w Turcji – przewodnik po rynku i cenach
- Jak wybrać perłową farbę dekoracyjną do łazienki odporną na wilgoć?
- Sprawdź co to faktoring?
- Kulinarne warsztaty integracyjne jako sposób na budowanie zespołu w firmie
- Wycieczka do Transylwanii – odkryj niezwykłe atrakcje regionu pełnego historii
Najnowsze komentarze
- Krzych - Pomysł na prezent dla siostry lub brata
- Janek - Zadbaj o swe serce
- Ollek - 4 naturalne zabiegi upiększające na noc
- Olaf - Niezwykły kręgosłup
- Marrek - Pragmatyka/Pragmatyzm i koncepcja znaku
Kategorie
- Biznes i finanse
- Budownictwo i architektura
- Dom i ogród
- Dzieci i rodzina
- Edukacja i nauka
- Elektronika i Internet
- Fauna i flora
- Film i fotografia
- Inne
- Kulinaria
- Marketing i reklama
- Medycyna i zdrowie
- Moda i uroda
- Motoryzacja i transport
- Nauka
- Nieruchomości
- Praca
- Prawo
- Rozrywka
- Ślub, wesele, uroczystości
- Sport i rekreacja
- Technologia
- Turystyka i wypoczynek
- Uncategorized
Dodaj komentarz