Kulinaria

Makaron włoski – smak południa

Nie bez kozery południowcy z Wielkiego Buta nazywani są potocznie „makaroniarzami”. Są oni bowiem piewcami i smakoszami wszelkich rodzajów tego mączno-jajecznego specjału. Jakie makarony spopularyzowali Włosi i zaszczepili reszcie świata?

Kuchnia Włoska jest obecnie jedną z najpopularniejszych na świecie. Mimo niewątpliwej „ciężkości” jej walory smakowe stanowią o chętnym jej konsumowaniu przez społeczeństwa od oby Ameryk po Oceanię. Jedną z kluczowych na liście włoskich specjałów niewątpliwie zajmuje makaron. Według badań tylko Włosi pałaszują go w ilości około 30 kilogramów na osobę w ciągu roku. Sporo, prawda? Ciężko im się jednak dziwić. Makaron to pożywna alternatywa dla innych „wypełniaczy” posiłku, jak ryż czy ziemniaki.

W polskiej interpretacji wielu włoskich dań na pierwszym miejscu stawia się sos – musi być gęsty, pełen składników i generalnie dominować danie. Włosi natomiast wychodzą z założenia, że o smaku dania w głównej mierze decyduje właśnie makaron. Opanowali sztukę tworzenia makaronu do perfekcji. Dali światu mnóstwo jego rodzajów: świderki, rurki, kokardki, muszle, wstążki czy nitki (bardziej znany jako makaron spaghetti).

Jak przygotować makaron?

Przygotowanie świeżego makaronu to tak naprawdę prosta sprawa. Aby przygotować klasyczny makaron włoski potrzebne są nam bezwzględnie mąka i woda. Są również makarony, do których produkcji używa się także jajek.

  • Po pierwsze – mąka. Od niej wszystko się zaczyna. Od jakości mąki zależeć będzie w konsekwencji jakość naszego włoskiego makaronu. Mąka do produkcji makaronu powstaje z pszenicy twardej lub specjalnie przygotowanych mieszanek pszenicy zwyczajnej. Różni się ona więc od tej mąki, której używamy np. do pieczenia chleba.
  • Po drugie – woda. Musi to być ta sama woda, którą używamy do picia. Jej temperatura jest uzależniona od rodzaju makaronu, który chcemy przygotować.
  • Po trzecie – jajka. Używa się go przy produkcji makaronu alternatywnego dla klasycznego. Z jajek korzystamy przy tworzeniu makaronu z innej pszenicy niż twarda czy zwyczajna.

Mąkę z wodą mieszamy w odpowiednich proporcjach, a ciasto wyrabiamy używając sporej siły. Następnie przepuszczamy ciasto przez specjalną prasę o zróżnicowanych, dostosowanych do pożądanego efektu matrycach. Następnie makaron włoski jest suszony z zachowaniem zasad.

Jakie makarony pokochał świat?

Jest ich naprawdę sporo, ale z tych najbardziej popularnych wymienić należy:

  • Spaghetti
  • Penne
  • Lasagne
  • Fusilli (Świderki)
  • Cochiglioni (Muszle)

A Ty –  jaki makaron włoski uwielbiasz najbardziej?

 

No Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *